We kunnen de regels nu wel dromen; “Houd anderhalve meter afstand” en “was je handen regelmatig met zeep”. Maar hoe zit het eigenlijk met je voeding. Kan corona ook op je voedingsmiddelen komen en hoe was je eigenlijk je voeding? Je hoeft je hoofd niet langer te pijnigen, in deze blog leg ik het uit.

Kan je corona krijgen via voeding? Voeding is meestal niet meer levend, het coronavirus heeft een levend mens of dier nodig om zelf in leven te blijven en te kunnen groeien. Het virus verspreidt zich via druppels die bij hoesten of niezen vrijkomen of bijvoorbeeld via de handen. Het is daarom wel belangrijk om de juiste hygiënische handelingen te gebruiken voor je voeding. Zo voorkom je dat er andere bacteriën en virussen op je eten komen.

Oké je kan corona dus niet krijgen via voeding. Maar een goede hygiëne in de keuken is dus wel belangrijk. Hoe zorg je nou precies voor een goede hygiëne in je keuken? Hier op een rijtje wat je moet doen:

WAS JE HANDEN: Ja, met water en ZEEP! Doe dit altijd voor en na het boodschappen doen. Het coronavirus kan namelijk wel enige tijd overleven op oppervlakken. Hoelang het virus kan overleven hangt af van het type oppervlak, temperatuur en de vochtigheid. In hoeverre oppervlakken een rol spelen bij het verspreiden van het virus is niet duidelijk. Maar maak die winkelwagen of dat mandje maar voor de zekerheid schoon. En oh, was natuurlijk ook altijd je handen voor het eten. Maar als het goed is zit dat er nu wel ingeslepen 😉.

WAS JE FRUIT EN GROENTE: Was je fruit en groente goed onder de stromende kraan, zo spoel je vuil en stof er af. Er is niet bewezen dat het gebruiken van zeep of dergelijke zorgt voor nog schonere voedingsmiddelen.

KIP, VLEES OF VIS WASSEN?: kip, vlees of vis wassen is niet perse nodig, het kan er zelf voor zorgen dat je bacteriën van het dierlijke product verspreidt, doordat het water door je keuken kan spetteren. Was je liever je dierlijke product wel? Was het dan in een badje van water en azijn (of met citroen/limoensap), en probeer zo min mogelijk te spetteren.

VOEDINGSVERPAKKINGEN WASSEN?: Nee ook de voedingsverpakkingen hoef je niet te wassen. Aangezien dit geen levende voorwerpen zijn. Wel dus altijd je handen wassen na het boodschappen doen.

MAAK GEEN ETEN KLAAR BIJ ZIEKTE: Maak liever geen eten klaar voor iemand anders als je zelf ziek bent. Doe je het wel lees dan de tip hier onder.

HOEST EN NIES IN JE ELLEBOOG: De elleboog is de laatste tijd je beste vriend geworden, elke keer als je hoest of niest doe je het in je elleboog. Nies en hoest dus nooit boven het eten. Het coronavirus kan namelijk wel via hoesten of niezen worden overgebracht.

KRAANWATER DRINKEN KAN: Je hoeft niet bang te zijn dat het coronavirus in ons Nederlandse kraanwater zit. Er zijn strenge regels opgesteld waaraan het kraanwater moet voldoen. Dus vul je flesje met kraanwater, beter voor het milieu en je portemonnee (maar dat is een onderwerp voor een andere keer :p).

DEEL JE ETEN NIET: Eindelijk een goede smoes om je eten niet te delen. Deel het eten dat al op je bord heeft gelegen niet met een ander. Drink ook niet uit hetzelfde glas om overdracht van virussen te voorkomen.

WERK MET SCHONE MATERIALEN: Was je vuile vaat meteen (opgeruimd staat netjes), was ook je hand- en theedoeken op minimaal 60 graden. Het virus kan moeilijk overleven bij hoge temperaturen.

Heb je alles van het lijstje kunnen afchecken? Dan is het tijd voor de volgende stap in deze corona tijd, want het coronavirus kan wel van mens tot mens worden overgebracht. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je beter ziektes kan bestrijden. Wat doe jij al voor je weerstand? Geen idee of jij al de juiste stappen hebt gezet op weg naar een super immuunsysteem? Stay tuned, in de volgende blog gaan ik het hebben over corona en je weerstand.

Volg ons ook op instagram, facebook, youtube.

Artikelen in Corona en (voedings)hygiëne