dagelijkse hoeveelheid

23 december 2021

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) geeft aan hoeveel van een gezonde voedingstof mensen dagelijks nodig hebben. deze normen heten voedingsnormen die de gezondheidsraad vast stelt voor alle vitamines en mineralen. 

De voedingstoffen zijn anders bij mannen, vrouwen en kinderen. Het kan ook van persoon tot persoon uiteenlopen. Dat heeft er te mee maken dat er verschillen zitten in gewicht en in stofwisseling die samenhangend is met erfelijke factoren, Daarom is er een ruime marge ingebouwd.

Hoe bepaal je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

Elke voedingstof heeft een proces in je lichaam, bijvoorbeeld hoe je je lichaam onderhoud en hoe je energie vrijlaat uit voedingstoffen. Uit deze processen wordt de gemiddelde van behoefte bepaald.

Hoe krijg je genoeg voedingsstoffen binnen?

als je iets eet van de schijf van vijf krijg je dan voldoende voedingstoffen binnen. de producten van de schijf van vijf zijn heel goed voor de gezondheid, omdat het de kans op hart- en vaatziekten en kanker kan verkleinen.

als de inname lager is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hoeft dat niet te leiden tot een te kort, want niet iedereen heeft evenveel van een bepaalde voedingstoffen nodig. 

Reactie plaatsen