Koolhydraten

22 december 2021

Koolhydraten

koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. Deze koolhydraten vormen onze voeding. koolhydraten zoals suiker en zetmeel zijn heel belangrijk voor de bron van energie voor het lichaam. Als je gezond wilt eten moet je minimaal 40 procent van je energie uit koolhydraten halen.

Koolhydraten zijn heel erg belangrijk voor je hersenen en rode bloedcellen. Koolhydraten doet meer dan energie geven. Koolhydraten geeft sacharose (kristalsuiker) en fructose (vruchtensuiker) een zoete smaak aan de voeding.

Je kunt het beste koolhydraten halen door voedingsmiddelen te eten dat aangeeft dat het gezondheidswinst levert of andere goede voedingstoffen bevatten. Dit zijn graanproducten zoals volkorenbrood en volkoren pasta, aardappels, groente en fruit. De producten die niet in de schijf van vijf staan zoals frisdrank, snoep, kan je dat beter in beperkte mate genomen worden.

Je kunt koolhydraten in 2 manieren indelen en dat zijn:

  • Enkelvoudig of meervoudig
  • Verteerbaar of onverteerbaar

Bij enkelvoudige koolhydraten, wordt ook complexe koolhydraten genoemd, dat zijn ketens van enkelvoudige koolhydraten (glucosemoleculen). Bij meervoudige koolhydraten kan verder verdeeld worden in verteerbare koolhydraten of zetmeel en niet-verteerbare koolhydraten of voedingsvezels. 

Bij verteerbare koolhydraten word tijdens de spijsvertering afgebroken word door de darmwand in je lijf opgenomen. Bij onverteerbare koolhydraten worden dus niet in je lijf opgenomen.


Reactie plaatsen