GI-dieet

27 december 2021

GI-dieet (laag glycemische index dieet)

Gi-dieet word ook wel het laag glycemische index dieet genoemd. Dat is een afval dieet dat gebaseerd is op het eten en drinken van voedingsmiddelen met een lage glycemische index waardoor er een langer en een gevoel van verzanding geeft, waardoor er minder wordt gegeten. Na het eten van koolhydraten is de maat van het glycemische index  voor een bepaalde snelheid waardoor het bloedsuikergehalte stijgt. Koolhydraten met een hoge GI moet vermijd worden en koolhydraten met lage GI worden geadviseerd. diëten met een lage GI zorgt er niet voor meer gewichtsverlies dan bij andere diëten om af te vallen.

wat is de glycemische index?

Als iemand koolhydraten heeft gegeten stijgt het bloedsuikerspiegel voor een bepaalde snelheid dat de IG aangeeft. Koolhydraten die een hoge GI hebben worden snel afgebroken tijdens het spijsvertering en daardoor geeft hun glucose snel af in de bloedbaan. Koolhydraten die een lage GI hebben worden langzaam afgebroken waardoor ze hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven. Producten die een lage GI hebben zijn er meer vezels en verzadigen daardoor iets meer. Het is dus de bedoeling dat dieet een hoeveelheid snelle koolhydraten, dus de hoge GI tot een minimum wordt beperkt.

Gezondheidseffecten

De GI-dieet sluit zich aan verschillende punten aan bij de voedingsadviezen uit de schijf van vijf, zoals groente, fruit, peulvruchten, volkorenproducten en vezels. Bij bepaalde producten zoals bananen (gele categorie) en aardappelen (rode categorie), garanderen om dat niet bij een dieet, omdat deze voedingsmiddelen veel voedingsstoffen leveren en passen Zich goed aan binnen de Nederlandse eetvoorkeuren.

Door een IG-dieet kan je een gezond gewicht bereiken. Gaat het om een de gezondheidswinst dat levert op om het vast te houden met een gezond, gevarieerd en volwaardig eetpatroon.


Reactie plaatsen