Gemiddelde behoefte

27 december 2021

Gemiddelde behoefte (GB)

De gemiddelde behoefte is een hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof dat voldoende is voor de helft van een bevolkingsgroep, zodat het proces in het lichaam kan worden uitgevoerd. De meeste voedingstoffen zijn bekend wat de gemiddelde behoefte is. Het is nodig om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vast te stellen.

De gemiddelde behoefte word omschreven door de hoeveelheid voedingsstof dat voldoende is voor 50 procent van personen in een bepaalde bevolkingsgroep. Een bevolkingsgroep zijn mannen, vrouwen of kinderen.

Bepalen van de gemiddelde behoefte

Elke voedingsstof draagt een proces in je lichaam. bijvoorbeeld bij het onderhoud van jee lichaam en het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen. Bij de hoeveelheid  van een voedingsstof waar 50 procent van de mens wel en 50 procent van de mens niet te voorzien zijn, dat is de gemiddelde behoefte (GB). je kan de GB bepalen als er genoeg gegevens zijn over de relatie tussen de dosis  van de voedingsstof en het proces waar het invloed op is. De factoriële methode kan gebruikt worden als het niet bekend is van een voedingsstof. Daarvoor moet je kijken naar de totale lichaamsverliezen van een voedingsstof, zoals via de urine, zweet en huidafschilfering je lichaam verlaat. Daardoor kan je af te leiden hoeveel stof in de voeding aanwezig moet zijn, zodat je dit kan compenseren.Waar je ook rekening mee moet houden is de biobeschikbaarheid. Dat is een maat  voor de opname van een voedingsstof dat door het lichaam gaat en door gaat in de darm.

Op jongere leeftijdsgroepen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moet er ook rekening worden gehouden, omdat het ook extra behoefte voor groei en vorming van nieuwe weefsels en ook met de afgifte van voedingsstoffen via de moedermelk.

Reactie plaatsen