Hart- en vaatziekten

28 december 2021

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is een overkoepelende term voor verschillende soorten ziekten aan het hart of bloedvaten. De oorzaak van een hart- en vaatproblemen kan gebeuren als de vaatvernauwing door afzettingen aan de vaatwand (atherosclerose). OP jonge leeftijd kan je vaatvernauwing krijgen en het kan jaren duren voordat er hart- en vaatproblemen ontstaan.

Bloedvaten kunnen verharden als de slagaders dichtslibben (aderverkaling). Waardoor slagaders en bloedvaten hun elasticiteit verliezen. Het ontstaan van hart- en vaataandoeningen kan door dat je niet genoeg bloeddoorstroming in de slagaders of bloedvaten hebt. Daardoor kan de zuurstofvoorziening van de organen en spieren onvoldoende worden.

door gezonde maaltijden te eten is de kans dat het hart- en vaatziekten kan worden verkleind. Door bijvoorbeeld niet te roken, een gezonde gewicht te hebben, voldoende beweging, gezond en gevarieerd te eten volgens de schijf van vijf met genoeg groente en fruit, vis, vezels en weinig verzadigd vet. Deze voedingsadviezen zijn heel belangrijk voor mensen die problemen hebben met hun hart en op hoge risico op hart- en vaatziekten, zoals mensen met hoge bloeddruk, hoge cholesterolgehalte of bloeddrukverlagende geneesmiddelen, waardoor aanvullende voedingsadviezen heel verstandig zou zijn.

Symptomen van hart- en vaatziekten

meestal zijn er waarschuwingstekens voor hart- en vaatziekten, zoals aanhoudende pijn op de borst. Maar er zijn ook andere klachten die kunnen aantonen op een hart- en vaatziekte, zoals moeheid, overmatig zweten of misselijkheid. Bij vrouwen is het minder duidelijk. Soms zijn er ook geen klachten, bijvoorbeeld bij een beroerte. je kan vage klachten niet vaak herkennen en als je twijfelt of zorgen maakt is het beter dat je naar de huisarts gaat om het te checken.

Rol van de voeding bij hart- en vaatziekten 

Door gezond te eten kunnen mensen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. DE gezondheidsraad heeft de effecten van voedingsmiddelen en voedingstoffen op dit risico geëvalueerd. Dat laat je precies zien dat door het eten van bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen samenhangen waardoor de risico laag is op het krijgen van hart- en vaatziekten. Er zijn ook andere voedingsmiddelen of voedingsstoffen weer samenhangen waardoor de risico hoog is op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Reactie plaatsen