Hormoonbalansdieet

30 december 2021

Hormoonbalansdieet

Hormoonbalansdieet is een dieet dat niet als doel alleen afvallen heeft, maar ook hoe de algehele gezondheid kan verbeteren. De oorzaak van overgewicht is dat het dieet een hormonale onbalans heeft. Een ideale balans tussen hormonen moet zorgen voor een ideaal gewicht. Deze Balans wordt bepaald door de factoren zoals voeding, lichaamsbeweging en stress. Bij voeding wordt bij hormoonbalansdieet geadviseerd om bepaalde producten te mijden en andere juist wel te gebruiken.

Gewichtsverlies is bij dit dieet te danken aan de hormonen, maar gewichtsverlies kan ook het gevolg zijn van de verzadigende werking van de relatief grote hoeveelheid eiwit en mogelijk ook vezel in dit dieet. De hoeveelheid energie (kcal) verzadigen eiwitten meer dan koolhydraten en vetten. Sommige voedingsvezels stimuleert de verzadiging en kan de energie-inneming binnen een maaltij of tijdens de volgende maaltijd te verminderen.


Niet onderbouwd

Een hormoon is een stof die door een klier aan het bloed word afgegeven en ergens in het lichaam de werking van een orgaan beïnvloedt. Deze invloed kan stimulerend of remmend zijn. Voor bepaalde hormonen zoals insuline, is er wel wat bekend over de invloed van voeding en beweging erop. Maar voor de meeste hormonen is dit veel minder bekend over welke factoren precies de invloed hier van zijn. De beweringen kunnen niet onderbouwd worden door statistieken of het onderzoeken. Ook het toevoegen en vermijden van bepaalde producten ontbreekt de wetenschappelijk bewijs. 


Gezondheidseffecten 

Door veel groente en onbewerkte voedingsmiddelen te eten kan je je hormoonbalansdieet in balans houden. Na deze voordeel zijn er ook nadelen. Zo wordt er veel aangeraden om veel vlees te eten. Als je meer 500 gram vlees eet is de kans groot dat je darmkanker krijgt.

Reactie plaatsen