Jicht

11 januari 2022

Jicht

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaan doordat de urinezuurkristallen terechtkomen in gewrichten. Daardoor heb je ontstekingsreactie die ervoor zorgt dat je pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten kan hebben die weken duren.


Hoe ontstaat jicht?

Jicht ontstaat wanneer de lichaamscellen worden opgeruimd, komt de stof purine vrij. purine word dan omgezet urinezuur. Dat gebeurt dus in de lever. de lever geeft het urinezuur af in het bloed waardoor de nieren en darmen wordt het urinezuur uit het lichaam verwijderd. Het kan soms dat de urinezuurgehalte te hoog is in het bloed. het kan dan niet voor problemen zorgen, maar daardoor ontstaat er jicht bij sommige mensen. Als de concentratie in de urinezuur te hoog oploopt in het bloed, kan er urinekristallen vormen. de urinekristallen slaan de gewrichten neer en ook andere weefsels. Dit wordt veroorzaakt door de jichtaanval: is een heftige ontstekingsreactie  die door de gewrichten pijn, stijf en rood worden.


Hoe ontstaat een te hoog urinezuurgehalte?

Een urinezuurgehalte in het bloed ontstaat door een verstorende balans tussen de aanmaak en afvoer van urinezuur. de nieren voeren de urinezuur niet genoeg af, dat komt doordat de nieren minder goed werken of door bepaalde medicijnen die gebruikt worden.

Een verhoogde aanmaak van urinezuur is de reden van een te hoog urinezuurgehalte. Dat komt doordat het lichaam een versnelde celafbraak meer urinezuur produceert. Dat is het geval van een zeldzame stofwisselingsziekten, psoriasis, kanker, chemotherapie, overgewicht en alcoholgebruik.

Er komt dan ongeveer een derde deel van de purines in het lichaam uit de voeding. De meeste purines die uit voeding komen verhogen het urinezuurgehalte van het bloed niet. Wel zijn er een paar aanwijzingen dat voeding de kans op een verhoging tot jichtaanval voor iemand die al jicht heeft.


Risicofactoren

Mannen hebben een groter risico op jicht dan vrouwen. hoe ouder je bent hoe hoger de kans is op jicht. Mensen die diabetes type 2 hebben met hoge bloeddruk of een hoge cholesterolgehalte lopen nog een hoger risico. Één van de jichtaanvallen kan ook komen door plaspillen te drinken. Er kunnen ook stressvolle medische situaties zijn zoals een operatie of hartinfarct een jichtaanval uitlokken.


Gezondheidseffecten 

Symptomen van een jichtaanval

Als je een jichtaanval hebt ervaren krijg je heftige pijn één of meerdere gewrichten. Die gwrichten zijn dan op gezwollen, rood en warm. Die klachten kunnen binnen enkele uren tot een dag ontstaan. Dit kan samen met koorts gaan, vooral als een groot gewricht is aangedaan. een eerste jichtaanval vindt soms ook plaats door één gewricht. In sommige gevallen is het de grote teen. andere gewrichten waar jicht zich ook plaatsvindt zijn de middenvoet, enkel, knie, pols en hand. jichtaanval kan 1 tot 3 weken duren, waarna je weer volledig herstelt.


Effecten op lange termijn

Soms kan het blijven bij één jichtaanval, maar bij de tweede derde van de mensen met jicht gaat een eerste aanval van je jicht over een chronische vorm. Bij een chronische jicht kan de ontstekingen heel vaak voorkomen en ook in meerdere gewrichten plaatsvinden. Deze aanvallen komen met tussenpozen, maar ze komen na een paar jaren steeds sneller terug.

Bij chronische jicht kan de gewrichtsontstekingen tot ernstige gewrichtsbeschadigingen leiden. Er kunnen ook jichtknobbels (tori) ontstaan op ellebogen, vingers, tenen, en buitenrand van de oorschelp. Dit komt niet vaak voor door de medicatie waarmee jicht wordt behandeld.

Het hebben van jicht kan ook een risicofactor zijn voor het hart- en vaatziekten. als iemand jicht heeft, gaat de arts naar de gezondheid van het hart en vaten onderzoeken.

Reactie plaatsen