Jodium

11 januari 2022

Jodium

Jodium is een spoorelement. een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam het erg weinig nodig heeft. 

Waar zit jodium in?

Jodium zit in brood dat gebakken is met bakkerszout, zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en ook andere sommige vleeswaren. In Nederland kan je niet veel jodium vinden in voeding, waardoor jodium word toegevoegd aan: 

  • Bakkerszout: dat is voor het bakken van brood en broodvervangers (bevat 65 milligram jodium per kilo zout). bakkers zijn bepaald verplicht om bakkerszout te gebruiken.
  • Gejodeerd keuken- en tafelzout (bevat 21 milligram jodium  per kilo zout)
  • Gejodeerd dieetzout met een laag natriumgehalte (bevat 21 milligram jodium per kilo zout)
  • Nitrietpekelzout voor vleeswaren. vleeswarenproducten zijn niet verplicht om gejodeerd nitrietpekelzout te gebruiken. er staat dan op een etiket als er zout of jodium is toegevoegd.


Gezondheidseffecten 

Jodium is heel belangrijk voor de productie van de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor de groei en het ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.


Jodiumtekort

Meeste Nederlander krijgen genoeg jodium binnen via de voeding. het is normaal als het in de schildklier jodium zit/ binnenkrijgt maar je merkt het pas na een aantal jaren. Je hebt dan kans op een jodiumtekort als je te weinig brood of geen brood of brood zonder gejodeerd zout eet, zoals er veel biologische brood of een deel van het thuisgemakken brood.

De schildklier gaat trager werken en opzwollen als je tekort kom van jodium. Dit word ook struma of krop genoemd. De klachten bij het traag werkende schildklier kunnen zijn: 

  • Door gewichtstoename 
  • Het heel veel koud hebben
  • Traagheid
  • Obstipatie 

Bij jodiumtekort kan bij kinderen leiden tot en groeiachterstand, een verminderd en leervermogen en bij groot tekort tot een dwerggroei (cretinisme).


Te veel jodium

De werking van schuldklier kan verstoren door een te hoge inname van jodium. daarom is jodium een veilige bovengrens vastgesteld. Je kan er onder leiden tot schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier als je te veel jodium hebt. Het hoeft bij de meeste mensen door te veel jodium tot problemen te leiden. Mensen die extra gevoelig zijn voor een hoge jodiuminname hebben jodiumtekort of een schildklierafwijking. de klachten ontstaan door:

  • Diarree
  • Gewichtsverlies bij een goede eetlust
  • Hartkloppingen 
  • Nervositeit

Bij een te hoge jodiuminname komt slechts bij hoge uitzondering voor bij mensen die veel zeewier eten.

Reactie plaatsen